Abonelik
Women's Health Türkiye
  • FITNESS
  • BESLENME & ZAYIFLAMA
  • SAĞLIK
  • YAŞAM
  • GÜZELLİK & STİL
  • VİDEO
No Result
View All Result
Women's Health Türkiye
  • FITNESS
  • BESLENME & ZAYIFLAMA
  • SAĞLIK
  • YAŞAM
  • GÜZELLİK & STİL
  • VİDEO
No Result
View All Result
Women's Health Türkiye
No Result
View All Result

SAĞLIKLI BİR BAYRAM GEÇİRMENİN YOLLARI

Yasin Buğra Levent Editör Yasin Buğra Levent
13 Ağustos 2018
/  , anaslide, BESLENME & ZAYIFLAMA
SAĞLIKLI BİR BAYRAM GEÇİRMENİN YOLLARI

Bayramda doğru beslenmenin püf noktalarını öğrenmeye ne dersin? 

Et ağırlıklı, zengin içerikli ve lezzetli sofralar… Tüm aileyi bir araya getiren, yüksek kalorili öğle ve akşam yemekleri… Kurban Bayramı’nın, yeme alışkanlıklarını değiştiren geleneksel yapısı, kronik hastalıkları olan kişiler için risk oluşturabiliyor. Özellikle; kalp, hipertansiyon, diyabet ile gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkları olanlar, et ve tatlı tüketiminin artışına bağlı olarak önemli şikayetler yaşayabiliyor. Özellikle hava sıcaklıklarının yüksek olduğu bu dönemde, bayram süresince beslenme kurallarına uyulması önem taşıyor.

Bakmadan Geçme

SPOR MOTİVASYONU NASIL SAĞLANIR?

İP ATLAYARAK FİT KAL!

Öğünlerdeki et miktarına dikkat!

Kurban Bayramı’nda et tüketim miktarının artmasına bağlı olarak bazı sağlık sorunları da ortaya çıkabilir ya da kronik hastalıkları olan kişilerin şikayetleri artabilir. Kırmızı ette bulunan yüksek miktardaki doymuş yağ, kandaki kolesterol seviyesini yükseltir ve koroner kalp hastalıkları riskini artırır. Dolayısıyla et tüketim miktarında ve sıklığında dikkatli olmak gerekir. Öğünlerde 60-90 gramı aşmayacak 2-3 köfte büyüklüğünde et tüketmek, günlük gereksinimi karşılar.

Pişirme şekli önemli

Kanserojen öğelerin oluşumunu, ette bulunan vitaminlerin kaybını ve besin zehirlenmelerini önlemek için eti pişirme tekniklerine dikkat etmek gerekir. Etin; ızgara, fırın ve haşlama şeklinde hazırlanması sağlıklı olacaktır. Yağda kızartma ya da kavurma gibi yöntemlerin tercih edilmemesi önerilir. Katı yağlar et yemeklerinde kullanılmamalı, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Et kullanılarak yapılan sebze yemekleri ise yağ eklenmeden pişirilmelidir. Mangal yaparken etler ateşten 15 santimetre uzakta tutulmalı ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilme işlemi gerçekleştirilmelidir. Etin hem içi, hem de dışı iyi pişmiş olmalıdır.

Etin yanında farklı besin grupları da tüketilmeli

Etin besleyici özelliğinden maksimum oranda yararlanmak ve bağırsak sağlığını düzenlemek için etin yanında çeşitli besin öğelerinin bir arada bulunduğu seçenekler oluşturulmalıdır. Sebzeler, tahıllar ile süt ve süt ürünleri etle birlikte tüketilmesi önerilen sağlıklı besin gruplarıdır.

  • Etteki demir miktarını artıran yeşil sebzeler
    C vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, etin yanına iyi bir tamamlayıcı olacaktır. C vitamini, ette bulunan demirin vücut tarafından emilimini artırır ve vücudun demirden daha çok yararlanmasını sağlar. Bununla birlikte bağırsak düzeni için gerekli posa ve diğer vitamin ile minerallerin alınmasına da yardımcı olur.
  • Vücut için gerekli mineralleri içeren tahıl grupları
    Ekmek, pilav ve makarna gibi tahıl grupları başta karbonhidrat olmak üzere; B1, B6, B2 vitaminleri, önemli asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi mineralleri içerir. Bu nedenle etle birlikte tüketilmesi çok önemlidir.

  • Vitamin değeri yüksek süt ve ürünleri
    Protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinden zengin olan süt ve ürünlerinin menüde yer alması önem taşır. Yoğurt, cacık veya ayran iyi bir seçim olacaktır.

Sağlıklı bir bayram için…

  • Sabah güne kahvaltı ile başla.
  • Günde 2-2.5 lt su tüket.
  • Çay ve kahve tüketimini sınırla.
  • Kavurma ve kırmızı eti öğle yemeğinde; sebze ve kuru baklagilleri ise akşam yemeğinde tercih et.
  • Etlerin çok yağlı kısımlarını yeme, hayvanın iç yağlarını yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanma.
  • C ve E vitamini içermeyen etin yanında, bu vitaminlerin bulunduğu sebze, salata, taze sıkılmış meyve sularını tüket
  • Hamurlu tatlı ve çikolata yerine, sütlü ve meyveli tatlıları az porsiyonlarda tüket
  • Günlük tempolu yürüyüşlere bayramda da devam et.

Kaynak: Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ

Etiketler: bayramBayramda Ne Yemelidengeli beslenmeetkahvaltıkırmızı etkırmızı et tüketimikurban bayramısağlıklı beslenmewhWomen's Health Tr
Önceki

VOLT FLOYD'UN YENİ PROJESİ 42for42 İLE TANIŞ!

Sonraki

OFİS EGZERSİZLERİNİ DENE!

Yasin Buğra Levent

Yasin Buğra Levent

Women’s Health’in online içerik editörlüğünü yapan Buğra; en çok Carrie Bradshaw ruhunu, moda dergilerini, kadın hikayeleri okumayı ve yeni mekanlar keşfetmeyi seviyor.

Benzer Yazılar

SPOR MOTİVASYONU NASIL SAĞLANIR?
FITNESS

SPOR MOTİVASYONU NASIL SAĞLANIR?

18 Şubat 2019
0
İP ATLAYARAK FİT KAL!
FITNESS

İP ATLAYARAK FİT KAL!

18 Şubat 2019
0
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞUN BELİRTİLERİ NELER?
SAĞLIK

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞUN BELİRTİLERİ NELER?

18 Şubat 2019
0
MERCEDES-BENZ FASHION WEEK ISTANBUL’A ÇOK AZ KALDI!
GÜZELLİK & STİL

MERCEDES-BENZ FASHION WEEK ISTANBUL’A ÇOK AZ KALDI!

18 Şubat 2019
0
GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUNMAYA DEVAM!
GÜZELLİK & STİL

GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUNMAYA DEVAM!

18 Şubat 2019
0
Sonraki Yazı
OFİS EGZERSİZLERİNİ DENE!

OFİS EGZERSİZLERİNİ DENE!

Popüler Yazılar

  • DENEMEN GEREKEN 30 FANTEZİ ÖNERİSİ

    DENEMEN GEREKEN 30 FANTEZİ ÖNERİSİ

    0 paylaşım
    Share 0 Tweet 0
  • DAHA RENKLİ BİR MASTÜRBASYON İÇİN 11 ÖNERİ

    0 paylaşım
    Share 0 Tweet 0
  • SIRADIŞI SEKS POZİSYONLARI

    0 paylaşım
    Share 0 Tweet 0
  • DOĞUM KONTROL HAPININ ETKİSİNİ AZALTAN 7 ŞEY

    0 paylaşım
    Share 0 Tweet 0
  • 7 GÖĞÜS TİPİ: SENİNKİ HANGİSİ?

    0 paylaşım
    Share 0 Tweet 0

Tavsiye edilen

TERLEMEK GÜZELDİR

TERLEMEK GÜZELDİR

7 Mart 2018
0
BÜTÜN VÜCUDUNU ÇALIŞTIR

BÜTÜN VÜCUDUNU ÇALIŞTIR

17 Ekim 2017
0
DÜNYANIN YENİ GÜZELLİK İKONU IVANKA TRUMP

DÜNYANIN YENİ GÜZELLİK İKONU IVANKA TRUMP

19 Ekim 2017
0
JAMBON, ŞEFTALİ VE MOZZARELLALI SALATA

JAMBON, ŞEFTALİ VE MOZZARELLALI SALATA

18 Ekim 2017
0
GÖZ MAKYAJIN AKMASIN

GÖZ MAKYAJIN AKMASIN

19 Ekim 2017
0

Haberlere abone ol!

Women's Health günlük içeriklerini, haberlerini ve ipuçlarını ilk siz okuyun.

Women’s Health, kadınlara bir dergiden çok daha fazlasını sunuyor.

Fiziksel ve duygusal hayatını kontrol altında tutmak isteyen, aktif ve profesyonel kadınların dergisi olan Women’s Health, moda ve kişisel bakımdan sağlığa, sağlıklı beslenmeden zayıflama yöntemlerine, hayatını kolaylaştıracak en güncel bilgileri sunarak kadınların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyor.

  • Fitness
  • Beslenme & Zayıflama
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Güzellik & Stil
  • Video

Son Yazılar

SPOR MOTİVASYONU NASIL SAĞLANIR?

SPOR MOTİVASYONU NASIL SAĞLANIR?

18 Şubat 2019
İP ATLAYARAK FİT KAL!

İP ATLAYARAK FİT KAL!

18 Şubat 2019
  • Abone Ol
  • Reklam
  • Women’s Health Dergi
  • Women’s Health Web Site
  • İletişim

©2018 Group Medya ve Bilgi Teknolojileri A.Ş. | All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • FITNESS
  • BESLENME & ZAYIFLAMA
  • SAĞLIK
  • YAŞAM
  • GÜZELLİK & STİL
  • VİDEO

© 2018