Bu sene beslenmeyle ilgili en çok konuşulan konulardan biri, ara öğün yapmanın faydalı mı yoksa zararlı olduğuydu.
Kıtlık Durumunda Harcama Potansiyeli Düşüşe Geçer
Parası az olan birinin harcama potansiyeli elindeki değer kadardır. Elindeki para ne kadar azalırsa, ihtiyaçlarını karşılamak konusunda bir o kadar kısıtlama yapacaktır. Genelde yanlış bir kanı olan “ne kadar az yersen o kadar ağırlık kaybedersin” mantığı, işte bu basit örnekle açıklanabilir. Vücuda ne kadar uzun aralıklarla ve az yemek verirsen, vücut harcamasını bir o kadar kısıtlayacaktır. Unutma ki, her zaman kendini korumaya programlı bir sistemimiz var; kriz durumlarında vücut mutlaka bir korunma mekanizması geliştirecektir. En doğru ara öğün seçimini yapabilmek için, yandaki listeye göz atabilirsin:
Aşırı miktarda tüketilen karbonhidratlı besinler karaciğerde glikojen olarak depolanırken, depo edilemeyenin fazlası da yağ olarak tutulur. Glikoz konsantrasyonu düşük olduğunda, insülin salınımı baskılanır ve enerji için yağlar kullanılır. Uzun süren açlıktan sonra kan şekerinin düşmesi, kişinin karbonhidratlı (tatlı, ekmek, pirinç vb.) besinler tüketmesine neden olur. Bu da beraberinde insülin salınımını arttırır. Bu yüzden az ve sık yemek, insülinin dengeli bir şekilde kullanımını sağlar.
Besinlerin “termik” etkisi enerjiyi etkiler ve metabolizmayı hızlandırır. Vücuda bir besin alındığında o besinden alacağımız enerjinin yanı sıra, sistem enerji elde etmek için de enerji harcar. Buna besinlerin termik etkisi denir. Bu etki, besinin türüne göre değişiklik gösterir. Ara öğünlerde ne yediğin işte bu yüzden önemli: Doğru besinlerle az ve sık olarak beslendiğin zaman, vücut aktif olarak çalışacak ve bunu sürdürecektir.
Bu sene beslenmeyle ilgili en çok konuşulan konulardan biri, ara öğün yapmanın faydalı mı yoksa zararlı olduğuydu. Kimileri üç ana öğünün yeterli olduğunu savunuyor, kimileriyse üç ana ve üç ara öğünü… Women’s Health’in Danışma Kurulu’nda yer alan Beslenme ve Diyet Uzmanı Aylin Yılmaz’dan ara öğün yapmanın neden önemli olduğunu anlatmasını istedik. Faydalarını bildikten sonra ister öyle beslen, ister böyle. Tercih elbette senin!
Birileri sana “ne kadar az yersen o kadar zayıflarsın” diyorsa, bil ki mantıklı bir şey söylemiyor. Zaman zaman, öğün aralarında aç hissetmeyip “Bu kadar sık yemek zorunda mıyım?” diye düşünüyor olabilirsin. Ancak kan şekerinin dengede kalabilmesi için öğün sayısının arttırılması çok önemlidir. Az ve sık yemek insülinin dengeli bir şekilde kullanımını sağlar. İnsülin, enerji bolluğuna işaret eder ve karbonhidratın vücutta kullanımı artarken yağların kullanımı baskı altına alınır. Kısacası, insülini kullanmak istiyorsan yemeli; sağlıklı atıştırmak istiyorsan da ne yediğini iyi bilmelisin.
DETOKS ETKİLİ ATIŞTIRMALIKLAR
> 5 taze kayısı
> 1 su bardağı kadar böğürtlen
> 1 su bardağı kadar yaban mersini
> 5 salatalık
1 su bardağı beyaz du
Yarım demet bol limonlu maydanoz
1 yeşil elma
BAĞIRSAK ÇALIŞTIRICI ATIŞTIRMALIKLAR
> 5 kuru erik
> 2 kuru hurma
> 5 taze kayısı
> 12 kiraz
> 1 büyük armut
> 2 kepekli grissini
> 200 ml kefir
110 gr prebiyotik yoğurt
AKTIF SPOR YAPANLAR İÇIN ATIŞTIRMALIKLAR
> Kepekli ekmeğe ton balıklı sandviç
> 1 dilim diyet havuçlu kek
> Çilek-elma-muz karışımı 250 ml taze meyve suyu
> 4 çorba kaşığı yulaf, 250 gr yoğurt ve 1 tatlı kaşığı bal karışımı
> 20 kiraz
> 1 küçük muz ve 250 ml süt
> 6 çorba kaşığı pişmiş bulgur ve 200 gr yoğurt
> Çavdarlı ekmeğe keçi peynirli sandviç
> Kepekli ekmeğe çift peynirli domatesli tost
> Karbonhidrat barı
> Protein barı